2018 április 22. vasárnap
A+ R A-
2013. szeptember 02., hétfő 13:15

Jó fogyókúra, rossz fogyókúra

Értékelés:
(4 szavazat)
Jó fogyókúra, rossz fogyókúra - 5.0 out of 5 based on 4 votes
Jó fogyókúra, rossz fogyókúra.
Fogyókúra = Testsúlycsökkenés?
Amikor végleg rávettük magunkat, hogy meg szeretnénk szabadulni felesleges zsírpárnáinktól, elkezdünk fogyókúrázni.
Ezt tehetjük jól és rosszul is.
A legrosszabb, amit ebben az esetben tehetünk, hogy nem eszünk semmit egész nap. Sajnos sokaknak még mindig ez az elképzelése a fogyókúráról.
start-diet-today-11 lÚgy gondolják, ha egész nap csak egy almát esznek, akkor csökken a súlyuk. Ez igaz, de ezzel több probléma is adódik.
Először is a szervezetnek szüksége van tápanyagra, azaz energiára, hogy a napi teendőinket elvégezhessük. A rossz hír az, ha egész nap nem mozgunk semmit, csak fekszünk, akkor is használ kalóriát szervezetünk, hogy alap funkcióit (pl.: emésztés) elvégezhesse. (Tehát az ágyba fekvős fogyókúrának lőttek).

A drasztikus kalóriamegvonás esetén, igaz, testsúlyunk csökken, de ennek nagy része izomzatból történik, ugyanis nem kap semmilyen tápanyagot, amivel meg tudná tartani azt. Ráadásul a zsírpárnák egy része is megmaradhat (ugyanis ilyenkor szervezetünk még a minimálisan bevitt tápanyagot is elraktározza zsír formájában).

Amennyiben nem eszünk semmit, egész nap éhezünk, ami szintén nem egy kellemes érzés. Nem is beszélve arról, hogy a fogyókúra után, a nehezen leadott súlyt könnyen visszaszedhetjük.
Sokan úgy gondolják, ha már elérték a kívánt testsúlyt, újból azt ehetnek, amit akarnak. Legyünk őszinték magunkhoz és gondoljunk bele, ha huzamosabb ideig, alig viszünk be kalóriát, utána egyik napról a másikra újból elkezdünk mindenfélét enni, szervezetünk extrém módom elkezd raktározni, természetesen zsír formájában és rövid idő alatt visszaszedjük a leadott kilókat, sőt akár még többet is. Ezt a „jelenséget" hívjuk jo-jo effektusnak.

 

beautiful-fitness-woman-doing-stretching-exercise-1421484-mTehát a rossz, vagy semmilyen táplálkozás nem jó megoldás!

A jó megoldás természetesen a helyes táplálkozás.
Igaz zsírpárnáink akkor kezdenek eltűnni, ha kevesebb kalóriát viszünk be a nap folyamán, mint amennyit felhasználunk, de ez a kevesebb nem nulla kalória!
Azonban nem csak a kalóriák mennyisége, de a minősége is nagyon fontos.

 

Azt a kérdést is feltehetjük, hogy a zsírpárnáinktól akarunk megszabadulni, vagy a súlyunktól?
A kettő nem feltétlenül ugyanaz, mert ha diétánk jól van beállítva, azaz napi 5-6 étkezés, magas fehérje bevitel (minimum 2 gramm / testsúlykilogramm), megfelelő mennyiségű, magas rost tartalmú, összetett szénhidrát bevitel mellett, elsősorban zsírunk kezd el csökkenni, nem pedig izomzatunk. Mindemellett, még ha sportolunk is, mondjuk súlyzós edzést végzünk, az is előfordulhat, hogy izmunk gyarapodni fog, a jó táplálkozás és a mozgás hatására.
Tehát az is megtörténhet, hogy testsúlyunk alig, vagy egyáltalán nem csökken, de zsírpárnáink, pedig szépen, fokozatosan eltűnnek, izomzatunk ugyanakkor növekszik.
Megjelent: 1966 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. október 05., szombat 17:26

Menü

Belépés

Emlékezzen rám