2018 március 22. csütörtök
A+ R A-
2013. június 25., kedd 21:33

Sport szerepe a diétában

Értékelés:
(0 szavazat)

Sokszor kérdezik tőlem, hogy sport nélkül lehet-e fogyni?
A válasz nyilvánvaló: igen, DE amint már említettem egy életmódot kell elsajátítani, amelynek nélkülözhetetlen része a sport.
Mit is értünk sport alatt?
Rengeteg fajta sport létezik egészen a napi sétától az élsportig. Így hát mindenki meg tudja találni magának a neki illő sportot időbeosztástól, kortól, nemtől, pénztől függetlenül.
De térjünk egy kicsit vissza a fogyáshoz, amint már megírtam a fogyás úgy történik, hogy kevesebb kalóriát viszünk be a nap folyamán, mint amennyit elégetünk, mindezt huzamosabb ideig folytatva, persze minőségi tápanyagokból. Ez így is van, viszont mindemellett ha sportolunk is heti 3-4 alkalommal még több kalóriát égetünk el a mozgás alatt, így felgyorsítva a fogyás ütemét. Izomzatunk tónusosabbá, feszesebbé válik, anyagcserénk felgyorsul, testileg és lelkileg is frissebbnek, fittebbnek és egészségesebbnek érezhetjük magunkat.

Súlyzós vagy aerob edzés vagy esetleg mindkettő?

Az egyik legideálisabb mozgás véleményem szerint a súlyzós edzés kombinálva az aerob edzéssel.
Miért?
Lássuk csak sorjában először is itt van a súlyzós edzés és ezzel kapcsolatban a kedvenc kijelentésem: DE ÉN NEM AKAROK ANNYIRA IZMOS LENNI. Elsősorban hölgyek szeretik ezt mondani, de halottam már férfiaktól is. A kérdésem általában az, hogy DE MENNYIRE nem akarsz izmos lenni? Legtöbbször ezzel vége is a párbeszédnek és irány az edzőterem. Azonban ha a válasz frappánsan az, hogy de annyira, akkor mindenkit megnyugtatok, hogy sajnos ez nem úgy működik, hogy lemegyünk párszor a terembe és ANNYIRA izmosak leszünk, továbbá a hölgyeknek egyébként sem túl magas a tesztoszteron szintjük, tehát genetikailag sem tudnak túl izmosak lenni csak éppen annyira amennyire kell. Férfiaknál pedig nem árt a nagyobb izomtömeg. Így hát nincs kifogás és irány az edzőterem.

A súlyzós edzés pozitív hatásai a diétánkban.

A jó kis intenzív, pörgős súlyzós edzés is nagyon szépen égeti a zsírt testünkről, miközben alatta izomzatunk fejlődik. Mivel a zsír nem tud átalakulni izommá és az izom sem tud átalakulni zsírrá ugyanis ez két különböző anyag, ezért elsődleges célunk zsírunkat csökkenteni és az alatta lévő izomzatot pedig növelni, amelyre tökéletes megoldás a súlyzós edzés. Továbbá minél nagyobb az izomzatunk annál gyorsabb az anyagcserénk, amelynek igen fontos szerepe van a diétában.

Az aerob edzés pozitív hatásai a diétánkban.

Miután „kigyúrtuk" magunkat irány az aerob edzés. De mit is takar ez?
Az aerob edzés egy közepes intenzitású, huzamosabb ideig tartó mozgás. Mivel testünk akkor égeti a legjobban a zsírt, amikor pulzusszámunk a közepesen magas tartományban van, azaz a 220-ból vonjuk ki életkorunkat és a kapott számot szorozzuk be 0,6-tal és 0,85-tel. Tehát a két kapott pulzusszám az ideális tartomány, ezt kell tartani huzamosabb ideig, mivel szervezetünk először a szénhidrátraktárainkat kezdik el felhasználni, ami átlagosan 20-30 percbe telik és csak utána kezdődik a zsír bontása. Ezért érdemes minimum 45 perc aerob tevékenységet folytatni.

Most már látjuk, hogy miért érdemes a két edzést kombinálni, mert miközben egyre izmosabbak és ezáltal formásabbak leszünk, testzsírszázalékunkat is csökkentjük. Érdemes fél óra intenzív súlyzós edzés után 45 perc aerob mozgást folytatni. Aki még nem döntötte el, hogy milyen mozgást végezzen irány az edzőterem és legyünk testünk szobrászai.

 

Megjelent: 744 alkalommal
Tovább a kategóriában: Sport szerepe a diétában »

Menü

Belépés

Emlékezzen rám