2018 március 25. vasárnap
A+ R A-
2013. október 10., csütörtök 10:03

A bemelegítés és a nyújtás a sport nélkülözhetetlen része.

Értékelés:
(1 szavazat)
A bemelegítés és a nyújtás a sport nélkülözhetetlen része. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
A bemelegítés, a nyújtás és a levezetés.
Sokan lemennek az edzőterembe, meglátják az első fekpadot és a rajta lévő súlyokkal elkezdik "nyomni". Ugyanezek az emberek állandón panaszkodnak, hogy fáj a válluk, könyökük, térdük, mindenük.
Ezért tartom fontosnak a bemelegítést többek között. De mit is értünk bemelegítés alatt?
Mi a bemelegítés?
homer runningA bemelegítésnek több funkciója is van, többek között a testünket, szervezetünket, izomzatunkat, ízületeinket felkészítjük, bemelegítjük az előttünk álló tornához, sporthoz.
Sok sportoló, (profi, vagy amatőr) szenved izom, vagy ízületi problémákkal. Vannak bizonyos esetek, amit kellő bemelegítéssel sem lehet elkerülni, de jóval nagyobb az esélye, hogy megakadályozhatjuk ezeket a sérüléseket, ha megfelelően felkészítjük magunkat a sportra.
A vázizomzat nyugalmi állapotban a véráram 15-20%-át kapja, a többit a belső szervek. Amennyiben hirtelen intenzív mozgás történik, ez az arány megfordul és az izomzatba áramlik a teljes véráram közel 80%-a. A test nyugalmi állapotában a hajszálerek zárva vannak, így az oxigén ellátás is jóval gyengébb, tehát kell egy kis "átmeneti idő", míg az erek kinyílnak, kitágulnak és így az oxigén ellátása sokkal jobb lesz az izmoknak, kevésbé savasodunk be, amely pozitívan hat a teljesítményünkre.
Maga a bemelegítés mindösszesen 5-10 percet vesz igénybe. Általában ezt kardió gépeken szokták elvégezni, itt is fokozatosan kell növelni a terhelést a sétától a lassú kocogásig, de ha valaki gyalog megy le az edzőterembe, vagy biciklivel és nem a szomszédos házban lakik, az is bemelegítésnek minősülhet. Minden olyan mozgásforma, amellyel kicsit megemelkedik a pulzus számunk, beindul a vérkeringés, felpörög a szívműködés, kitágulnak a hajszálerek, enyhe izzadás következik.
Szoktam még javasolni pár gimnasztika gyakorlatot és ha súlyzós edzésről van szó érdemes kis (bemelegítő) súllyal elkezdeni, majd fokozatosan növelni a terhelést.
 
A nyújtás
jean-claude-van-damme-620-350A nyújtás a sport, illetve a levezetés fontos része.
Az edzés utáni nyújtás lazítja az izomzatot, csökkentheti az izomláz mértékét, nagy mértékben csökkentti a sérülésveszélyt, illetve növeli a mozgéslehetőséget.
A nyújtás nem más, mint egy lassú, kitartott feszítés néhány másodpercig, majd a feszítés elengedése után újból megismételjük a folyamatot. Ezeket a gyakorlatokat csak sport tevékenység után érdemes csinálni óvatosan, nem közben, mert az sérülésveszélyes is lehet.
 
Levezetés, mint a bemelegítés, lassú kocogás, vagy séta, illetve biciklizés néhány percig. Csökkentünk minden féle mozgást, felkészítjük szervezetünket, testünket és izomzatunkat a jól megérdemelt pihenésre, regenerálódásra.
 
Öszzesítve
A bemelegítés és a levezetés is szerves része minden sportnak, ugyanúgy hozzá tartozik, mint esti lefekvéshez a fogmosás. Csökkenthetjük az izom, illetve ízületi sérüléseket, mint ahogy fogmosás esetén a fogszuvasodást, vagy a lyukas fogak kialakulásának lehetőségét.
 
Jó edzést kívánok mindenkinek!
Megjelent: 1545 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. október 10., csütörtök 13:09

Menü

Belépés

Emlékezzen rám